Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Τιμωρία για… απάτη



Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή επέβαλε διετή αποκλεισμό στον χαλκινο Παραολυμπιονίκη του Λονδίνου στην τοξοβολία Νόρμπερτ Μέρφι.

Άλλο ένα κρούσμα εξαπάτησης του φίλαθλου πνεύματος εντοπίζεται και τιμωρείται, αυτή την φορά στον Παραολυμπιακό αθλητισμό. Ο Καναδός χάλκινος Παραολυμπιονίκης στην τοξοβολία και την κατηγορία ARW1 που περιλαμβάνει αθλητές με τετραπληγία, κατηγορήθηκε ότι παραπλάνησε εσκεμμένα τους ταξινομητές κατά την αξιολόγηση του στην πόλη του Νόβε Μέστο της Τσεχίας στις 23 Ιουνίου. Μετά την παρατήρηση του βίντεο ο επικεφαλής ταξινομητής της παγκόσμιας ομοσπονδίας τοξοβολίας παρατήρησε ότι ο Μέρφι εσκεμμένα παραποίει τα επίπεδα σωματικής του δύναμης και την κίνηση των μυών του άλλα και την ισορροπία του ώστε να απόκτηση πλεονέκτημα έναντι των συναθλητών του.

Ο Καναδός Παραολυμπιονίκης ανταγωνίζεται με αθλητές που έχουν προβλήματα και με τα τέσσερα άκρα τους. Χέρια: λειτουργικοί περιορισμοί σε σχέση με την κινητικότητα, τη δύναμη ή τον έλεγχο. Κορμός: ελλιπής ή ανύπαρκτος έλεγχος και /ή ισορροπία, όταν ο αθλητής είναι ακίνητος με το τόξο στραμμένο προς το στόχο. Κάτω άκρα: θεωρούνται μη λειτουργικά λόγω ακρωτηριασμού, περιορισμού σε σχέση με την κινητικότητα, τη δύναμη και /ή τον έλεγχο (σχεδόν μη λειτουργικά μέλη για μετακίνηση σε μακρινές αποστάσεις).

Ενώ θα έπρεπε να αγωνίζεται και να ανταγωνίζεται αθλητές χωρίς περιορισμό στην κατηγορία ARW2 που περιλαμβάνει τους τοξότες με παραπληγία που αγωνίζονται με αμαξίδιο ή τους αθλητές με ανάλογη αναπηρία. Χέρια: δεν υπάρχουν λειτουργικοί περιορισμοί σε σχέση με την κινητικότητα, τη δύναμη ή τον έλεγχο. Κορμός: καλός έως ιδιαίτερα ελλιπής έλεγχος και /ή ισορροπία, όταν ο αθλητής είναι ακίνητος με το τόξο στραμμένο προς το στόχο. Κάτω άκρα: θεωρούνται μη λειτουργικά λόγω ακρωτηριασμού, περιορισμού σε σχέση με την κινητικότητα, τη δύναμη και /ή τον έλεγχο (σχεδόν μη λειτουργικά μέλη για μετακίνηση σε μακρινές αποστάσεις).

Σύμφωνα με το άρθρο 11.0 της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) Κωδικός ταξινόμησης και της Παγκόσμιας Τοξοβολία άρθρο 1.14.1, το συμβούλιο Δικαιοσύνης και της Ηθικής, αξιολόγησε την υπόθεση και αποφάσισε ότι ο Καναδός αθλητής είχε σπάσει τους κανόνες και επέβαλε ποινή διετούς αποκλεισμού.

Έτσι σύμφωνα με τα άρθρα 11.1 και 11.3 της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής που «Ένας αθλητής ο οποίος, κατά τη γνώμη του πίνακα κατάταξης, σκόπιμα διαστρεβλώνουν τις δεξιότητες και ικανότητες θεωρούνται παραβάτες των κανόνων ταξινόμησης. Αν ο αθλητής παραποιεί σκόπιμα τις δεξιότητες και ικανότητες, ο αθλητής δεν θα μπορεί, και δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να ανταγωνιστούν σε αυτόν τον ανταγωνισμό στην εν λόγω άθλημα».

Κατά την παράδοση την απόφασή της, η Παγκόσμια Τοξοβολία έχει διακηρύξει πως ο Μέρφι «απαγορεύεται να αγωνιστεί για περαιτέρω κατάταξη και συμμετοχή σε επισήμους αγώνες από τις 23 Ιουνίου 2016 και για δύο έτη από την ημερομηνία που εντοπίστηκε η προσπάθεια του αθλητή σκόπιμα να διαστρεβλώνει τις δεξιότητες και ικανότητες του».

Μέρφι κέρδισε το χάλκινο στο Λονδίνο το 2012 στην κατηγορία AR W1, ενώ έχει επίσης ένα χάλκινο μετάλλιο και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2009 στο Nίμπουρκ της Τσεχίας. Αυτά τα αποτελέσματα δεν επηρεάζονται από την απαγόρευση. Θα επηρεαστεί όμως η συμμετοχή του αθλητή στους Παραολυμπιακούς στο Ρίο το 2016. Η προθεσμία για την συμμετοχή στην τοξοβολία είναι 11 Ιούλιου 2016, μόλις δύο εβδομάδες μετά τη λήξη απαγόρευση της τιμωρίας του Μέρφι.

Οι Καναδοί πάντως το ξεκαθάρισαν. «Δεν ανεχόμαστε οποιεσδήποτε ενέργειες από τα μέλη μας, που είναι αντίθετες με το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι».

 sportsfeed.gr
Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου