Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Αγαπήστε τους Παραολυμπιακούς

Ώρα για ακόμη περισσότερη δουλειά είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος της διεθνούς Παραολυμπιακής επιτροπής, Σερ Φίλιπ Κρέιβεν, ενόψει των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο σε δύο χρόνια.
Ο 64χρονος Βρετανός αξιωματούχος, πρώην αθλητής του μπάσκετ με αναπηρικό αμαξίδιο και ο ίδιος, μιλώντας με αφορμή τους εορτασμούς των 25 ετών ζωής της Παραολυμπιακής επιτροπής έσπευσε να ζητήσει ακόμη περισσότερη προσπάθεια από όλους, προκειμένου η συμμετοχή των αθλητών με αναπηρίες να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
“Στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, υπήρχαν 46 χώρες από τις 165 που διαγωνίστηκαν, οι οποίες διέθεταν μόνο έναν αθλητή στην αποστολή τους. Όπως καταλαβαίνετε, τέτοιου είδους αριθμοί δεν είναι αυτό που επιθυμούμε. Για αυτό, έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά ακόμη”, τόνισε ο Κρέιβεν, συμπληρώνοντας ωστόσο λίγο μετά “Είναι όμως ιδιαίτερα συναρπαστικό το γεγονός ότι εισπράττουμε ένα θετικότατο μήνυμα αναφορικά με τη μεταμορφωτική δύναμη που έχει ο αθλητισμός στις κοινωνίες – και αυτό είναι κάτι που πραγματικά δεν περνάει απαρατήρητο από τις εθνικές κυβερνήσεις”.
Ο Κρέιβεν αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο που διατρέχουν ορισμένα Παραολυμπιακά αγωνίσματα, ιδίως του στίβου, να μείνουν εκτός Ολυμπιακού προγράμματος το 2016 λόγω έλλειψης διαθέσιμων αθλητών, με 27 από τα 177 να μην πληρούν σήμερα τα ελάχιστα κριτήρια που απαιτούνται: “Προχωρήσαμε σε ορισμένες αλλαγές στο πρόγραμμα σε σχέση με εκείνο του Λονδίνου, και συγκεκριμένα υπάρχουν δύο σημεία που θα αυξηθούν – αγωνίσματα για αθλητές με μεγαλύτερες ανάγκες υποστήριξης και αγωνίσματα για γυναίκες. Αν όμως όσο πλησιάζουμε στο 2016 αντιληφθούμε ότι υπάρχει δυσκολία να συμπεριλάβουμε κάποιο αγώνισμα, μπορούμε πάντα να το αντικαταστήσουμε με ένα άλλο. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο άλλωστε, αφού το ίδιο είχε συμβεί και στο Πεκίνο, αλλά και στο Λονδίνο”.
Ωστόσο παρά τις δυσκολίες και την ανάγκη περαιτέρω εξάπλωσης του Παραολυμπιακού μηνύματος, ο Κρέιβεν δεν χάνει την αισιοδοξία του, υπογραμμίζοντας πως είναι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αγωνισμάτων θα διεξαχθούν κανονικά. “Αυτό που απαιτείται τώρα είναι μία μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να εμψυχώσουμε αθλητές και παράγοντες να αγκαλιάσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες”. Για τον λόγο αυτό, η διεθνής Παραολυμπιακή επιτροπή προτρέπει τις εθνικές ομοσπονδίες να διασφαλίσουν ότι όλοι οι αθλητές τους είναι εγγεγραμμένοι και δηλωμένοι κανονικά, προκειμένου να υπάρχει μία σαφής εικόνα για τους πραγματικούς αριθμούς του κάθε αγωνίσματος.
“Αισθάνομαι πολύ αισόδοξος για το Ρίο 2016″, καταλήγει ο Κρέιβεν, δίνοντας το στίγμα της διοίκησής του ενόψει των Αγώνων της βραζιλιάνικης πόλης. Άλλωστε, αυτό ακριβώς ήταν το θετικό πνεύμα που τον έκανε να συνεχίσει τη ζωή του με το κεφάλι ψηλά, μετά το ορειβατικό ατύχημα που το 1966 -μόλις στα 16 του χρόνια- του στέρησε την ικανότητα να περπατάει. Όχι όμως και την ικανότητα να ονειρεύεται.
sportsfeed.gr

Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου