Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014

Σάρωσαν τα μετάλλια


Με αρκετά μετάλλια στις αποσκευές της, επέστρεψε η Ελληνική ομάδα Αιμοκαθαιρομένων και Μεταμοσχευμένων αθλητών που συμμετείχε στους 8ους Πανευρωπαϊκούς αγώνες, οι οποίοι έγιναν στην Κρακοβία 16-23 Αυγούστου 2014. Οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες γίνονται εναλλάξ με τους Παγκόσμιους αγώνες μεταμοσχευμένων και έχουν σαν κύριο σκοπό την διάδοση της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ! Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα συναντώνται εδώ και πολλά χρόνια προσπαθώντας να αναδείξουν την ποιότητα ζωής που χαρίζει η μεταμόσχευση και την υπέρτατη προσφορά που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος προς τον συνάνθρωπό του….. την Δωρεά Οργάνων προς μεταμόσχευση.Οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες ξεκίνησαν το 2000 από την χώρα μας που διοργάνωσε τους 1ους αγώνες στην Αθήνα. Στη συνέχεια την σκυτάλη πήραν οι: Ουγγαρία (Λίμνη Balaton 2002), Σλοβενία ( Lubjana 2004), Ουγγαρία ( Pecs 2006), Γερμανία ( Wurzburg 2008), Ιρλανδία (Dublin 2010), Κροατία (Zagreb 2012) και φέτος Πολωνία (Krakow 2014).

Φέτος η Ελληνική ομάδα αποτελούνταν από 19 αθλητές (5 αιμοκαθαιρόμενοι και 14 μεταμοσχευμένοι) οι οποίοι προέρχονται από την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αιγίνιο Πιερίας, Ηράκλειο Κρήτης με Team manager της αποστολής τον αθλητή της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ΜΑΡΙΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ. Οι Έλληνες συμμετείχαν στα αθλήματα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, bowling, darts και στα αγωνίσματα του στίβου. 

Με 28 μετάλλια συνολική συγκομιδή επέστρεψαν οι αθλητές της εθνικής ομάδας αθλουμένων νεφροπαθών (8 χρυσά, 4 αργυρά και 17 χάλκινα).


Στις 16 Αυγούστου το πρωί η Ελληνική ομάδα αναχώρησε για την Κρακοβία από το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Εκείνη την ημέρα το απόγευμα έγινε η τελετή έναρξης στην γεμάτη από κόσμο κεντρική πλατεία της πόλης, όπου οι αθλητές κάθε χώρας  έκαναν τον γύρο της πλατείας και κατέληξαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έλαβε χώρα η τελετή.

Οι Έλληνες αθλητές ξεκίνησαν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα την τρίτη ημέρα των αγώνων 19 Αυγούστου με το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Το συγκεκριμένο τουρνουά ήταν από τα δυσκολότερα σε τέτοιους αγώνες, μιας και συμμετείχαν με πολλούς αθλητές χώρες με παράδοση στην επιτραπέζια αντισφαίριση όπως η Ουγγαρία, η Γαλλία και η διοργανώτρια Πολωνία. Το μοναδικό χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Μάριος Μαρκόπουλος όπου μετά από ένα πολύ καλό παιχνίδι επικράτησε του Γάλλου αντιπάλου του με 3-1 σετ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο συγκεκριμένοι αθλητές μοιράζονται τα χρυσά μετάλλια στους τελευταίους  4 αγώνες (Μάριος Μαρκόπουλος 2008,2014 - Remy Segade 2010,2012). Ο Χρήστος Ξένος, αθλητής με μεγάλη εμπειρία και κατακτήσεις μεταλλίων σε τέτοιους αγώνες περιορίστηκε στο χάλκινο μετάλλιο χάνοντας στον ημιτελικό από τον Πολωνό αντίπαλό του, που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό με 3-1 σετ. Ο Χρήστος ταλαιπωρούταν όλη την διάρκεια της προετοιμασίας από τραυματισμό στο πόδι κι έτσι δεν μπορούσε να είναι όσο δυνατός θα ήθελε. Σημαντική διάκριση για τον πιτσιρικά της παρέας Αλέξανδρο Διακουμάκο (14 ετών) που συμμετείχε για πρώτη φορά σε αγώνες και κέρδισε 2 χάλκινα μετάλλια, όπως επίσης για τον Ιωάννη Παρασκευά και την Μαργαρίτα Ιωσηφίδου όπου οι πρώτες τους συμμετοχές συνοδεύτηκαν από μετάλλια. Τέλος, η Αθανασία Μπότσα που συμμετέχει πολλά χρόνια στους αγώνες κέρδισε ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο. Πραγματικά, ο Εθνικός προπονητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ΕΥΘΥΜΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ είναι υπερήφανος για τους αθλητές του και έδωσε και αυτός από την πλευρά του ό,τι μπορούσε για να τους βοηθήσει!! Επίσης αγωνίστηκαν  χωρίς να επιτύχουν κάποια διάκριση οι Αθανάσιος Αναχουρλής, Μανουλάκης Μάνος, Καλός Κώστας και Ανδρεάδης Δημήτρης. 


Αναλυτικά τα μετάλλια:

Χρυσό μετάλλιο στο μονό αιμοκαθαιρομένων ο Μάριος Μαρκόπουλος.
Ασημένιο  και χαλκινο στο μονό  αλλά και στο διπλό μεταμοσχευμένων η Αθανασία Μπότσα.
Χαλκινο στο μονό και διπλό μεταμοσχευμένων η Μαργαρίτα  Ιωσηφίδου, Αλέξανδρος Διακουμάκης, Ιωάννης Παρασκευάς.
Χαλκινο μετάλλιο στο μονό μεταμοσχευμένων Χρήστος Ξένος.

Την επόμενη ημέρα, 20 Αυγούστου, ήταν η σειρά του bowling όπου παραδοσιακά η Ελληνική ομάδα είναι πολύ δυνατή με αθλητές που είναι πολύ ανταγωνιστικοί! Ο ομοσπονδιακός προπονητής του bowling Παύλος Κεχαγιάς προετοίμασε εξαιρετικά τους αθλητές  στην Αθήνα αλλά στην Κρακοβία υπήρξαν πολλές αντιξοότητες με τον αγωνιστικό χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι Φινλανδός που συμμετείχε στους αγώνες ανέφερε ότι και οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές του bowling θα δυσκολεύονταν πολύ σε τέτοιες συνθήκες. Μέσα από πραγματικά δύσκολους διαδρόμους (κάθε διάδρομος αντιδρούσε διαφορετικά) και σχεδόν ανύπαρκτου λαδώματος οι αθλητές μας κατάφεραν να επιτύχουν τις παρακάτω διακρίσεις:

Χρυσό οι Στέλιος Δερμιτζάκης και Μανίκας Ιωάννης στο διπλό μεταμοσχευμένων, και οι Θανάσης Αναχουρλής και Ιωάννης Παπανικολάου που κατέκτησε και το χρυσό στο μονό των  αιμοκαθαιρομένων.
Ασημένιο μετάλλιο ο Νίκος Καμάρατος στο μονό μεταμοσχευμένων.
Χαλκινο μετάλλιο στο μονό μεταμοσχευμένων ο Μάνος Μανουλάκης,  στο διπλό Μεταμοσχευμένων οι Κωνσταντίνος Μόκκας και Χρήστος Ξένος, ο Δημήτρης Γαλατιανός στο μονό αλλά και στο διπλό αιμοκαθαιρομένων μαζί με τον Νίκο Κολέντη.

Την Πέμπτη 21 Αυγούστου ο Μάριος Μαρκόπουλος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα βελάκια κερδίζοντας τους Ιρλανδούς αντιπάλους του, που είναι παραδοσιακά μεγάλη δύναμη στο άθλημα.
Την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Αυγούστου έγιναν τα αγωνίσματα του στίβου κάτω από αρκετή βροχή την πρώτη ημέρα. Στον στίβο η Ελληνική ομάδα κέρδισε 5 μετάλλια. Τρία από αυτά κατέκτησε ο Ισίδωρος Ματσκίδης από το Αιγίνιο της Πιερίας, αθλητής με μεγάλη εμπειρία, και αυτός που κατέχει το Παγκόσμιο ρεκόρ στο Ύψος στους συγκεκριμένους αγώνες. Τα υπόλοιπα μετάλλια κατέκτησαν οι Απόστολος Χαριτωνίδης και Νίκος Κολέντης (1η συμμετοχή) στην ελαστική σφαίρα. Επίσης συμμετείχαν οι Αλέξανδρος Κάβγας (1η συμμετοχή), Αθανασία Μπότσα, Δημήτρης Γαλατιανός, Παρασκευάς Ιωάννης. 

Τα μετάλλια των Ελλήνων αθλητών:

Ο Ισίδωρος Ματσικίδης κατέκτησε Χρυσό στο ύψος, ασημένιο στον δίσκο και χαλκινο στην σφαίρα.
Ο Απόστολος Χαριτονίδης κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στο ακόντιο, στο δίσκο, και στο ελαστικό μπαλάκι.
Χαλκινο μετάλλιο στο ελαστικό μπαλάκι και για τον Νικόλαο Κολέντη.

Τέλος, την Παρασκευή το απόγευμα έγινε η τελετή λήξης των αγώνων στο υπέροχο ορυχείο αλατιού που βρίσκεται λίγο έξω από την Κρακοβία. Εκεί βραβεύτηκαν οι καλύτερες ομάδες σε συγκομιδή μεταλλίων (1η Ουγγαρία – 2η Πολωνία – 3η Ιρλανδία) και οι καλύτεροι αθλητές σε σύνολο μεταλλίων. Επίσης οι εκπρόσωποι των χωρών που είχαν την ευθύνη και οργανωτική προετοιμασία για την κάθε χώρα, η οργανωτική επιτροπή και τα μέλη της Πανευρωπαϊκής Αθλητικής Ομοσπονδίας Αιμοκαθαιρομένων και Μεταμοσχευμένων.
Η Ελληνική ομάδα επέστρεψε την Κυριακή το πρωί ελπίζοντας ότι του χρόνου στο Παγκόσμιο στην Αργεντινή αλλά και σε 2 χρόνια στο επόμενο Πανευρωπαϊκό στην Φινλανδία θα συγκεντρώσει περισσότερα μετάλλια και θα εκπροσωπήσει για άλλη μια φορά επάξια την χώρα μας στο εξωτερικό.
 
 
Περισσότερες Πληροφορίες στο facebook: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ και στο τηλ.6973001715Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου