Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Πυρσός ή Κεραυνός;


Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί το πανελλήνιο πρωτάθλημα τυφλών στο γήπεδο της Μίκρας στην Θεσσαλονίκη με τον Πυρσό και τον Κεραυνό να διεκδικούν τον τίτλο.

Στην διοργάνωση θα συμμετάσχουν, ο Πυρσός από την Θεσσαλονίκη και ο Κεραυνός από την Αθήνα. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στης 12μ.μ. Οι συνθέσεις των ομάδων δεν έχουν ανακοινωθεί. Διαιτητές της αναμέτρησης θα είναι ο Αλέξανδρος Καραϊωσήφ και ο Ηλίας Μάστορας.
Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δυο ομάδες και έτσι ο πρωταθλητής για το 2014 θα αναδεχθεί από αυτήν την αναμέτρηση.

Τί είναι το ποδόσφαιρο τυφλών
Το ποδόσφαιρο τυφλών αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές άθλημα, γενέτειρα του οποίου θεωρείται η Ισπανία (το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε το 1986). Ξεκίνησε από τις αυλές των σχολείων και η ραγδαία ανάπτυξη του σε πολλές χώρες είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη του στο επίσημο Παραολυμπιακό πρόγραμμα των Αγώνων της Αθήνας το 2004. Το ποδόσφαιρο τυφλών διεξάγεται σε γήπεδο 5Χ5 με φυσικό ή συνθετικό χόρτο. Οι διαστάσεις του κυμαίνονται μεταξύ 38 με 42 μ. μήκος και 18- 22μ. πλάτος. Στα πλαϊνά του γηπέδου τοποθετούνται προστατευτικά, ώστε οι παίκτες να αγωνίζονται με ασφάλεια. Η μπάλα είναι συνήθως από δέρμα και στο εσωτερικό της υπάρχουν κουδουνάκια για να προσανατολίζουν τους παίκτες. Το άθλημα διέπεται από τους κανονισμούς της IBSA και η διάρκεια του αγώνα είναι 50 λεπτά (2 25λεπτα ημίχρονα και 10λεπτο διάλειμμα ενδιάμεσα). Η κάθε ομάδα έχει στον αγωνιστικό χώρο πέντε παίκτες και πίσω από κάθε τέρμα στέκεται ο «οδηγός» της αντίπαλης ομάδας, ο οποίος καθοδηγεί με την φωνή του τους παίκτες της ομάδας του όταν εκτελούν σουτ. Κατά την διάρκεια του αγώνα πρέπει να υπάρχει ησυχία προκειμένου οι παίκτες να καθοδηγούνται από τον ήχο της μπάλας. Τον Οκτώβρη του 2007 πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου κατ. Β1, με την συμμετοχή 7 ευρωπαϊκών χωρών.

Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου