Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Μέγας και στην ευρωλίγκα


Το ελληνικό μπάσκετ με αμαξίδιο, φέτος θα εκπροσωπηθεί στην ευρωλίγκα με δύο ομάδες. Η μία από αυτές είναι ο Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης. Ψυχή της ομάδας, είναι ο Άγγελος Διμιτούζης. Μια εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού μπάσκετ των ΑμεΑ.

Όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ των ΑμεΑ γνωρίζουν καλά τον Άγγελος Διμιτούζη καθώς με την μακρόχρονη παρουσία του στα παρκέ και την εμβληματική του παρουσία δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Πρωταθλητής Ελλάδος δυο φορές με τον Μέγα Αλέξανδρο και κυπελλούχος με τον Θεσσαλό. Μέλος της Εθνικής ομάδας μέχρι το 2011 με αποκορύφωμα στην καριέρα του όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο sportsfeed.gr η συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας το 2004.

Ο Μέγας Αλέξανδρος θα συμμετάσχει φέτος στα προκριματικά της Ευρωλίγκας. Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για το μπάσκετ με αμαξίδιο.
Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι μια ιστορική ομάδα που μαζί με τον Π.Α.Σ.Κ.Α είναι οι δυο παλαιότερες ομάδες που συμμετέχουν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν είναι κάτι καινούργιο για εμάς καθώς η ομάδα μου συμμετείχε σχεδόν κάθε χρόνο σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μέχρι το 2009.

Ποιος είναι ο τρόπος επιλογής των ομάδων που αγωνίζονται στην Ευρώπη;
Αυτή την στιγμή έχουν δικαίωμα να δηλώσουν συμμετοχή οι έξι πρώτες ομάδες από κάθε πρωτάθλημα, παλιά ήταν τρεις. Έτσι αφού είχαμε το δικαίωμα να δηλώσουμε και την οικονομική δυνατότητα να καλύψουμε τα έξοδα μας το κάναμε. Είναι μεγάλη εμπειρία η συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πιστεύουμε θα βοηθήσει την ομάδα αλλά και τους νέους παίχτες που δεν έχουν συμμετάσχει σε ανάλογους αγώνες με τόσο μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν εμπειρία και αυτοπεποίθηση.

Συμπλήρωσες 19 χρόνια παρουσίας στο μπάσκετ. Πέρσι ήσουν ο πολυτιμότερος παίκτης του ολ σταρ γκέιμ. Ποιο είναι το μυστικό σου;
Σίγουρα η σκληρή δουλειά. Χωρίς αυτή δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα. Η εμπειρία των 19 χρόνων, από τα οποία τα 14 αγωνίζομαι στο υψηλότερο επίπεδο με βοήθησαν να αποκτήσω εμπειρία και τεχνική και έτσι αν και τα χρόνια περνούν εγώ μπορώ και πρωταγωνιστώ ακόμα. Από πέρσι άλλωστε είμαι παίκτης και προπονητής στην ομάδα μου.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας για την νέα χρονιά;
Αρχικά θα ήθελα να ευχηθώ υγεία και καλή δύναμη στους συμπαίκτες μου. Ο Μέγας Αλέξανδρος θέλουμε να τερματίσει σε καλύτερη θέση από την περσινή και να μπούμε στο φάιναλ φορ που θα μας δώσει την δυνατότητα να διεκδικήσουμε τον τίτλο. Η ομάδα έχει τον Περικλή Τσαπανίδη που κατέχει το ρεκόρ των 50 πόντων σε αγώνα κανονικής διάρκειας και με την προσθήκη και του Παναγιώτη Σαουλίδη γινόμαστε ακόμα ισχυρότεροι.

Το μπάσκετ με αμαξίδιο κατά την γνώμη σου σε τι κατάσταση βρίσκεται στην χώρα μας;
Μεταξύ ζωής και θανάτου. Αυτή την στιγμή το άθλημα προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή λόγο των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων και δυσκολιών που επικρατούν στην χώρα μας. Μπορεί να καταφέρνουμε να συνεχίζει να υπάρχει σαν άθλημα, αλλά έτσι όπως έχει γίνει μας αφήνει πίσω. Ομάδες αποχωρούν η διαλύονταικαι ο ανταγωνισμός μειώνεται. Η πολιτεία δε δίνει την πρέπουσα σημασία προκειμενου να αναδεχθεί το άθλημα και να το γνωρίσει ο κόσμος. Για παράδειγμα στην Ιταλία το μπάσκετ με αμαξίδιο προβάλλεται από την κρατική τηλεόραση. Με αυτόν τον τρόπο και ο κόσμος το γνωρίζει σαν άθλημα, αλλά υπάρχουν και έσοδα λόγω της προβολής. Στην χώρα μας ελάχιστοι γνωρίζουν για το άθλημα μας και αυτό λόγω της δική μας προσπάθειας.

Θέλεις να στείλεις κάποιο μήνυμα;
Να απευθύνω κάλεσμα προς τους φίλους αλλά και προς όλους για να βοηθήσουν το σύλλογο. Όπως μπορεί και θέλει ο καθένας. Είτε με χρήματα, είτε με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ακόμα και με εθελοντική παρουσία δίπλα μας. Η βοήθεια από την πολιτεία είναι ανύπαρκτη και κάθε συνεισφορά είναι σημαντική. Το μπάσκετ με αμαξίδιο είναι ένα άθλημα που λόγω της έντασης και των συγκρούσεων ανάμεσα στους παίκτες κατά την διάρκεια των αγώνων και των προπονήσεων οι φθορές είναι μεγάλες. Χρειαζόμαστε οποιαδήποτε βοήθεια λοιπόν.
Άγγελε σε ευχαριστούμε. Καλή επιτυχία προσωπική αλλά και στην ομάδα σου.

Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου