Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Boccia 2014

Ολοκληρώθηκε  το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Boccia 2014, 7-11/5,  στο οποίο έλαβαν μέρος 90 αθλητές από 11 σωματεία. Το φετινό πρωτάθλημα είχε τα πάντα: ζωντανή μουσική υπόκρουση βιολιού, όμορφους χορούς από αθλητές και μη, πλούσιο αγωνιστικό θέαμα και, φυσικά, ανατροπές. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ξεκινώντας, η οργάνωση του πρωταθλήματος ήταν η καλύτερη που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από κάθε παιχνίδι επικρατούσε τάξη και ηρεμία, δύο σημαντικότατοι παράγοντες για το άθλημα. Οφείλουμε, λοιπόν, να συγχαρούμε όλα τα μέλη της γραμματείας της διοργανώτριας αρχής Ε.Α.ΟμΑμεΑ για την άρτια έκβαση της διοργάνωσης.
Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, παρ' ότι τα φαβορί σε όλες τις κατηγορίες επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, υπήρξαν αρκετές ανατροπές και διακρίσεις νέων αθλητών στα πιο χαμηλά σκαλιά του βάθρου!
 Πιο συγκεκριμένα, στο ατομικό της κατηγορίας BC1 ο Π. Σουλάνης (Α.Σ.Α.Χ.) κατέλαβε την πρώτη θέση, νικώντας στον τελικό τον Δ. Κυριακίδη (Τυρταίος). Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Γ. Μαρούγκας(Τριπτόλεμος). Στην BC2 ο Α. Παπαδάκης (Α.Σ.Α.Χ.) κατέκτησε για 5η συνεχόμενη χρονιά το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας στην δεύτερη και τρίτη θέση τους Α. Πέππα (Τυρταίος) και Χ. Γαλλαίο (Τυρταίος). Στην BC3 ο πολυνίκης Γ. Πολυχρονίδης (Α.Σ.Α.Χ.) κατέκτησε το 13ο συνεχόμενο πρωτάθλημα, με τον Α.Λέκκα (Α.Σ.Α.Χ.) και την πρωτοεμφανιζόμενη Α. Ντέντα (Α.Σ.Α.Χ.) να παίρνουν το αργυρό και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα. Τέλος, σε έναν όμορφο τελικό του ατομικού της κατηγορίας BC4, ο Ν. Βασίλη(Τυρταίος) επικράτησε του συμπαίκτη - αντιπάλου του Μ. Γωνιά (Τυρταίος). Το τρίτο σκαλί του βάθρου κατέλαβε η ανεβασμένη σε απόδοση Κ. Ζορμπά (Αργοναύτες).
Η απονομή στο ατομικό της κατηγορίας ΒC1

Συνεχίζοντας, στο ομαδικό BC1/BC2 η ομάδα του Α.Σ.Α.Χ. κέρδισε και φέτος το χρυσό. Ακολούθησαν στην δεύτερη και τρίτη θέση οι ομάδα του Τυρταίου και του Δρομέα αντίστοιχα. Στα ζευγάρια της BC3 οι δύο ομάδες του Α.Σ.Α.Χ. έκαναν το 1-2 με τρίτη αυτή του Τυρταίου. Στα ζευγάρια της BC4 και πάλι ο Α.Σ.Α.Χ. κατέλαβε την πρώτη θέση, αφήνοντας στην δεύτερη τον Τυρταίο. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του Πανελληνίου πρωταθλήματος Boccia το τρίτο σκαλί του βάθρου έμεινε κενο...! Κι αυτό όχι διότι δεν υπήρχε τρίτη ομάδα για να το καλύψει, αλλά επειδή η τρίτη αυτή ομάδα τέθηκε "εκτός συναγωνισμού", καθώς ένα μέλος της είναι αλλοδαπόςαθλητής! Γεγονός, κατά τη γνώμη μου, άκρως ρατσιστικό, καθώς έτσι δεν δίνεται κανένα απολύτως κίνητρο στους αλλοδαπούς αθλητές να αγωνιστούν, αφού δεν υπάρχουν ίσοι όροι στο πρωτάθλημα της Χώρας στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία! Το θέμα είναι αρκετά βαθύ, τουλάχιστον ιδεολογικά, αλλά δε νομίζω ότι αρμόζει να αναλυθεί στο παρόν άρθρο. Ας αποτελέσει, όμως, "food for thought", όπως λένε και οι φίλοι μας οι Αγγλοσάξονες... Όμως, οι κανόνες είναι κανόνες και οι συμμετέχοντες οφείλουν να τους ακολουθούν.
 980429 696875493685198 5173793860777886265 o
                                                   Η απονομή στα ζευγάρια της κατηγορίας BC4
 Η κατάταξη των σωματείωμ με βάση τα μετάλλια είναι η εξής:
1. Α.Σ.Α.Χ. - 8 μετάλλια (6 χρυσά, 1 ασημένιο, 1 χάλκινο)
2. Τυρταίος - 8 μετάλλια (1 χρυσό, 5 ασημένια, 2 χάλκινα)
3. Αργοναύτες, Τριπτόλεμος και Δρομέας - από 1 χάλκινο μετάλλιο.
Αναφορικά με τη διαιτησία των αγώνων, αυτή ήταν σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι. Φυσικά, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έγιναν ορισμένα λάθη, κυρίως μικρά, τα οποία πιθανόν οφείλονταν σε έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, σε κούραση ή σε άγνοια κάποιων από τους κανονισμούς του αθλήματος... Εξάλλου, όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη, ακόμα και οι διαιτητές! Σκοπός είναι το λάθος να παράγει νέα γνώση και όχι επανάληψη.

Στο... καλλιτεχνικό μέρος των αγώνων, η ζωντανή μουσική υπόκρουση βιολιού από διαιτήτρια κατά την είσοδο των αθλητών στον αγωνιστικό χώρο και ο χορός αθλητών της ομάδας του Αρίωνα και του Τυρταίου αποτέλεσαν τα highlights της φετινής διοργάνωσης! 
Κλείνοντας, η  ομάδα του bocciahellas.gr συγχαίρει όλους τους αθλητές για την προσπάθεια τους και για το ότι δίνουν νόημα και χρώμα σε ένα τόσο ενδιαφέρον άθλημα όπως το Boccia, με την προοπτική πάντα να γίνει ευρύτερα γνωστό!

Σύντομα θα αναρτηθούν στο bocciahellas.gr τα αναλυτικά αποτελέσματα όλων των αγώνων καθώς, επίσης, και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Επιμέλεια: Π. Γιακουμάκης

Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου