Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Δύο για Σουόνσι

 Ευχάριστα είναι για άλλη μια φορά τα νέα για τον ροδίτικο αθλητισμό, αφού μέχρι στιγμής το νησί μας εξασφάλισε διπλή εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου γι’ αθλητές και αθλήτριες με αναπηρία, που θα γίνει 18-24 Αυγούστου στο Σουόνσι.

Ο Θανάσης Μπαράκας είναι 2ος στην σχετική λίστα του άλματος εις μήκος βάσει των επιδόσεων του στην Ευρώπη, κι έτσι θα λάβει μέρος τέλη Μαΐου στο διεθνές μίτινγκ της Βαρκελώνης αλλά και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα τον Ιούνιο για την επιβεβαίωση πρόκρισης. Το τριπλούν που συμμετείχε παλαιότερα έχει αφαιρεθεί από το πρόγραμμα γι’ αυτό ο 43χρονος πλέον παραολυμπιονίκης θα έχει την ευκαιρία συμμετοχής σε ένα μόνο αγώνισμα της κατηγορίας F11. Ο Μιχάλης Σεΐτης που αγωνίστηκε στο διεθνές μίτινγκ του Ντουμπάι τον περασμένο μήνα, εξασφάλισε την πρόκρισή του στα 200μ. και συνεχίζει απτόητος ,αφήνοντας τους πάντες άφωνους με τη δύναμη της ψυχής του, πριν συμπληρωθεί ο πρώτος χρόνος από τότε που σε τροχαίο ατύχημα έχασε το δεξί του πόδι.

Σχετικά με τη διοργάνωση:
Λίγα λόγια για την πόλη
Το Σουόνσι είναι παραθαλάσσια πόλη και νομός στην Ουαλία. Βρίσκεται στην αμμώδη νοτιοδυτική ακτή της χώρας και είχε πληθυσμό 169.880 κατοίκους το 2001 στην τότε απογραφή, αποτελώντας τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Ουαλία μετά το Κάρντιφ. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα η ακμή του Σουόνσι το κατέστησε ως ένα από τα βασικά κέντρα της παγκόσμιας βιομηχανίας χαλκού.

Οι αγώνες
Φέτος, για πρώτη φορά διοργάνωση αυτής της κατηγορίας και του επιπέδου πρόκειται να διεξαχθεί στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 600 θα είναι οι συμμετοχές από 40 χώρες, αρκετά μεγάλη εκπροσώπηση αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο πρόκρισης για τους συγκεκριμένους αγώνες.
Σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση θα παίξει το πανεπιστήμιο της πόλης, οι εγκαταστάσεις του οποίου θα φιλοξενήσουν τις προπονήσεις και την προετοιμασία των αποστολών. Το διεθνές αθλητικό χωριό στην εκεί περιοχή βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης και αναμένεται να εξυπηρετεί έτσι με τον καλύτερο τρόπο τις μετακινήσεις αθλητών-αθλητριών και συνοδών. Εκεί υπάρχουν υποδομές σύμφωνα με τις νέες διεθνείς προδιαγραφές και είναι χαρακτηριστικό πως ο χώρος του πανεπιστημίου διαθέτει καφετέριες και γήπεδα για τένις, σκουός, όπως επίσης το διεθνές κολυμβητήριο του Σουόνσι.

Οι προηγούμενες διοργανώσεις
ʼΑσσεν 2003
Το 2003 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διοργάνωση 15-21 Ιουνίου στο ʼΑσσεν της Ολλανδίας με μια φαντασμαγορική Τελετή Έναρξης που παρακολούθησαν χιλιάδες θεατών. Συμμετείχαν 700 αθλητές και αθλήτριες, ενώ κατά τη διάρκεια των αγώνων έσπασαν 46 παγκόσμια και 20 ευρωπαϊκά ρεκόρ.

Εσπού 2005
Η δεύτερη διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο Εσπού της Φινλανδίας 21-28 Αυγούστου του 2005. Συμμετείχαν 1247 αθλητές-αθλήτριες από 35 διαφορετικές χώρες και οι 12 απ’ αυτές μάλιστα ήταν εκτός Ευρώπης, κάτι ασυνήθιστο, στην προσπάθεια αναβάθμισης της συνάντησης. Στην Τελετή Έναρξης έδωσε το παρών ο σερ Φίλιπ Κρέιβεν, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής ενώ την παρακολούθησε και η τότε πρόεδρος της Φινλανδίας, Τάρια Χάλονεν. Κατά τη διάρκεια των αγώνων έσπασαν 12 παγκόσμια και 20 ευρωπαϊκά ρεκόρ.

Στάντσκανάλ 2012
Από 24 έως 27 Ιουνίου του 2012 στο Στάντσκανάλ της Ολλανδίας έγινε η τελευταία ευρωπαϊκή διοργάνωση, όπου έλαβαν μέρος 500 αθλητές-αθλήτριες από 40 χώρες. Μάλιστα, διεξήχθη σχετικά νωρίς λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων τότε τον Αύγουστο στο Λονδίνο.
Η Ρωσία είχε τη μεγαλύτερη «συγκομιδή» σε μετάλλια με 29 χρυσά και 76 στο σύνολο. Ακολούθησε η Ουκρανία με 17 χρυσά και 41 στο σύνολο, ενώ η πρώτη τριάδα έκλεισε με τη Γερμανία, οι εκπρόσωποι της οποίας κατέκτησαν 14 χρυσά και 29 στο σύνολο. Πολωνία, Ισπανία, Ελλάδα και η οικοδέσποινα Ολλανδία ήταν στις επόμενες θέσεις.
Τότε, κατά τη διάρκεια των αγώνων 14 παγκόσμια ρεκόρ έσπασαν.


rodiaki.gr
Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου