Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Σότσι 2014: Η Ουκρανή εθελόντρια της ελληνικής αποστολής



Ασφαλή και χωρίς την παραμικρή ανησυχία για τα γεγονότα στην Κριμαία εμφανίζονται τα μέλη της ελληνικής αποστολής στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, η τελετή έναρξης των οποίων έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή (7/3).
«Εμείς σαν ελληνική αποστολή δεν έχουμε καταλάβει κάτι. Αισθανόμαστε ασφαλείς. Βέβαια, μπορεί να διακρίνει κανείς μια ανησυχία στους διοργανωτές, αλλά αυτό δεν έχει επηρεάσει στο παραμικρό εμάς. Οφείλω να διευκρινίσω ότι ο αθλητής μας αγωνίζεται στο αλπικό σκι και για τον λόγο αυτό εμείς δεν μένουμε μέσα στην πόλη του Σότσι αλλά στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο βουνό. Κατά συνέπεια, δεδομένου και του σφιχτού προγράμματος των προπονήσεων, δεν έχουμε ακόμα έρθει σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως για παράδειγμα τους κατοίκους της περιοχής, αλλά κυρίως με τους διοργανωτές, τους εθελοντές και τους αθλητές από τις υπόλοιπες αποστολές», εξηγεί στο euronews η αρχηγός της ελληνικής αποστολής, Σάσα Γκούφα.


 Σε ερώτηση αν έχουν δει Ουκρανούς αθλητές στο Σότσι, η απάντηση ήταν θετική. «Είδαμε χθες (σ.σ. Τρίτη). Ήταν κανονικά εδώ, στο mountain village και πήγαιναν για προπόνηση, όπως και ο δικός μας αθλητής, στο βουνό». Κατά συνέπεια, υπάρχει κανονικά αποστολή της Ουκρανίας στην Ρωσία παρά την κρίση των τελευταίων ημερών, ενώ όπως ενημέρωσε το euronews η κα. Γκούφα, υπάρχουν μέχρι και… Ουκρανοί εθελοντές στην διοργάνωση του Σότσι. Μάλιστα, από την Ουκρανία είναι η μία από τις εθελόντριες που έχουν επιφορτιστεί από τους διοργανωτές με την εξυπηρέτηση της ελληνικής αποστολής. «Όλοι οι υπόλοιποι είναι Ρώσοι με εξαίρεση αυτήν την κοπέλα από την Ουκρανία. Είμαστε όμως πολύ προσεκτικοί απέναντί της και έχουμε δώσει σαφείς εντολές να μην φέρουμε κανέναν σε δύσκολη θέση ανοίγοντας πολιτικές συζητήσεις μαζί της ή με τους υπόλοιπους εθελοντές».

Σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας, η κα. Γκούφα επισημαίνει ότι είναι δρακόντεια αλλά όχι πιο έντονα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες διοργανώσεις Παραολυμπιακών Αγώνων του παρελθόντος. «Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας. Δεν μπορώ να συγκρίνω με τους πρόσφατους Ολυμπιακούς, αλλά είναι στα πλαίσια των διοργανώσεων αυτού του επιπέδου». Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κας Γκούφα, από τους συμμετέχοντες στην διοργάνωση δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που να δείχνει ανησυχία ή κινητικότητα σε σχέση με όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η μόνη ανησυχία που δείχνει να υπάρχει στους διοργανωτές έχει να κάνει με τον… (καλό) καιρό. Οι θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστα υψηλές και στην περιοχή δεν έχει χιονίσει ούτε στιγμή από την ημέρα που έφτασε η ελληνική αποστολή στο Σότσι, τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας. «Το αγωνιστικό πρόγραμμα ξεκινά το Σάββατο, οι μετεωρολόγοι δεν προβλέπουν χιόνι αλλά οι διοργανωτές μας διαβεβαίωσαν ότι στις πίστες που θα φιλοξενηθούν οι αγώνες θα υπάρχει χιόνι. Προφανώς έχουν λάβει τα μέτρα τους και στην ανάγκη θα χρησιμοποιηθεί τεχνητό, όπως έγινε άλλωστε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

 Η διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων ξεκινά την Παρασκευή. Μία ημέρα νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής των αποστολών από τους διοργανωτές καθώς και η ανταλλαγή δώρων, με την ελληνική ομάδα να έχει μαζί της ένα κυκλαδίτικο άγαλμα. Μοναδικός αθλητής που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην διοργάνωση είναι ο Μάκης Καλαράς του Ηρόδικου Κομοτηνής. Ασημένιος στον δίσκο το 2004 στην Αθήνα και πέμπτος στην διοργάνωση του Πεκίνου, με την παρουσία του στο Σότσι θα γίνει ο μόνος Έλληνας και ένας από τους μόλις 20 στον κόσμο που θα έχουν συμμετοχή τόσο σε Θερινούς όσο και σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες.

 gr.euronews.com
Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου