Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Πολυαθλητής πρότυπο



Πόσες φορές ένας δημοσιογράφος έχει την ευκαιρία να πάρει συνέντευξη από το πρότυπό του; Αν είναι τυχερός… ελάχιστες. Ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου είναι ένας πολυαθλητής με σπουδαία επιτεύγματα στο βιογραφικό του και ακόμα σπουδαιότερα είναι αυτά που ακολουθούν.

Ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου είναι αθλητής της ξιφασκίας με αμαξίδιο από το 2008. Αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία του αθλήματος, στη σπάθη αλλά και στο ξίφος μονομαχίας. Παράλληλα, είναι και αθλητής στο μπάσκετ με αμαξίδιο αγωνιζόμενος στην ομάδα του Αμαρουσίου και φυσικά στην Εθνική ομάδα.

Στο γκραν πρι για το παγκόσμιο κύπελλο που διεξήχθει στη Βαρσοβία (24-28 Σεπτεμβρίου), πρόσθεσε άλλο ένα χάλκινο μετάλλιο στην πλούσια συλλογή του. Ο Έλληνας πρωταθλητής, στο αγώνισμα της σπάθης που είναι το βασικό του αγώνισμα έχει κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο στο Λονάτο της Ιταλίας τον περασμένο Ιούνιο, ήταν τρίτος στο παγκόσμιο κύπελλο του Χονγκ Κονγκ το 2013 όπως και σε αυτό του Μόντρεαλ (2013), του Μάλσοου (2012) και της Κατάνια (2010), ενώ στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου (2012) κατέλαβε την όγδοη θέση.

Παναγιώτη συγχαρητήρια για μια ακόμη προσωπική σου αλλά και εθνική επιτυχία για την ξιφασκία.
Σε ευχαριστώ.

Τί σημαίνει ένα χάλκινο μετάλλιο σε ένα γκραν πρι παγκοσμίου κυπέλλου;
Οι βαθμοί σε ένα γκραν πρι μετρούν επί δυο. Δηλαδή διπλασίασα τους βαθμούς μου κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε μια χρονιά όπου κάθε βαθμός μετράει καθώς μας οδηγεί στους Παραολυμπιακούς του Ρίο. Για το λόγο αυτό οι συμμετοχές είναι πολλές (σ.σ. συμμετείχαν 35 χώρες) και ο ανταγωνισμός υψηλός. Όλοι οι καλοί αθλητές ήταν εκεί. Εν μέρει είναι κάλο γιατί έτσι μετράς και τις δυνάμεις σου.

Ένα χάλκινο μετάλλιο αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα για έναν αθλητή που ασχολείται μόνο έξι χρόνια με την ξιφασκία.
Ακόμα μία τρίτη θέση (γέλια). Να σου πω την αλήθεια με έχει κουράσει αυτό, μόνο χάλκινα μετάλλια κερδίζω. Πρέπει να αλλάξω απόχρωση και να την κάνω χρυσή ή έστω ασημένια, αρκεί να μην είναι χάλκινη…

Αγωνίζεσαι στο υψηλότερο επίπεδο και στέκεσαι με αξιώσεις. Έχεις κατοχυρωμένη την τρίτη θέση στις περισσότερες διοργανώσεις που συμμετέχεις. Τί είναι αυτό που σε κρατά από το να πας ψηλότερα
Να μιλήσουμε σοβαρά. Δεν υπάρχει η κατάλληλη στήριξη από χορηγούς και από το κράτος. Δεν υπάρχει υποδομή ώστε να λάθουν βασικά προβλήματα και να φτάσω στην πρωτιά που είναι κάτι εφικτό. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται χωρίς υποστήριξη. Αγαπώ τον αθλητισμό και την ξιφασκία αλλά είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπίζω επαγγελματίες αθλητές που έχουν γύρω τους ένα πλήρες επιτελείο, από φυσιοθεραπευτές, γιατρούς, μασέρ, διατροφολόγους, ψυχολόγους, πολλά χρήματα για τις επιτυχίες τους και εγώ να έχω μόνο την διάθεση, το ξίφος μου και τον προπονητή μου. Δεν νομίζεις ότι ο αγώνας είναι άνισος; Αλλά όταν θέλεις κάτι πολύ το κερδίζεις. Ελπίζω κάποια στιγμή να έρθει και η στήριξη.

Τί ακολουθεί από εδώ και πέρα;
Επόμενοι αγώνες είναι στην Ουγγαρία και το παγκόσμιο κύπελλο στο Χονγκ Κονγκ που είναι σπουδαίοι και σημαντικοί αγώνες για τη συγκέντρωση βαθμών προκειμένου να πάμε στους Παραολυμπιακούς. Δυστυχώς όμως για το παγκόσμιο κύπελλο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η συμμετοχή μας γιατί δεν ξέρουμε αν θα μπορέσει η αθλητική ομοσπονδία ΑμεΑ να μας καλύψει τα έξοδα. Θα πρέπει να βρούμε χορηγό ή να καλύψουμε τα έξοδα μόνοι μας. Φαντάσου αντί να έχουμε αποκλειστικά το μυαλό μας στην προπόνηση και τον αγώνα θα πρέπει να σκεφτόμαστε και τα έξωαγωνιστικά θέματα και αυτό είναι ψυχοφθόρο. Όσον αφορά στο καλεντάρι του 2015, αυτό δεν έχει βγει ακόμα οπότε θα το δούμε αργότερα.

Εκτός από την ξιφασκία, είσαι και αθλητής στο μπάσκετ με αμαξίδιο. Αποτελείς μέλος της Εθνικής ομάδας και αγωνίζεσαι και με το Μαρούσι. Τελικά μπάσκετ η ξιφασκία;
Δύσκολη ερώτηση, εύκολη απάντηση. Αν και μπάσκετ παίζω περισσότερα χρόνια θα απαντήσω πως και τα δυο αθλήματα τα αγαπώ το ίδιο. Φυσικά διαφέρουν, καθώς το ένα είναι ομαδικό και το άλλο ατομικό. Το μπάσκετ μου χαρίζει φυσική κατάσταση και η ξιφασκία τεχνική. Πραγματικά δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω. Και τα δυο έχουν σημαντική θέση στην καρδιά μου.

Στο μπάσκετ υπάρχουν χορηγοί; Το κράτος βοηθά περισσότερο;
Όχι, και εκεί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Πολλές φόρες καλούμαστε όπως καιστην ξιφασκία να καλύψουμε μόνοι μας τα έξοδα που είναι και τεράστια καθώς πληρώνουμε λάστιχα, ακτίνες, στεφάνια, ζάντες και άλλα πολλά.

Παναγιώτη σε ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη στο sportsfeed.gr. Σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία αλλά και να βρεις την υποστήριξη που αρμόζει στο επίπεδο σου γιατί είσαι αθλητής με μεγάλο πείσμα, αθλητής νικητής και αποτελείς προσωπικό αθλητικό πρότυπο.

sportsfeed.gr

Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου