Βασισμένη στα οξυδερκή και αισιόδοξα αυτοβιογραφικά κείμενα του Καλιφορνέζου δημοσιογράφου και ποιητή Mark O’Brien (1949-1999), η ταινία «The Sessions» παρουσιάζει την ιστορία ενός άντρα που είναι εξαρτημένος από «μεταλλικό πνεύμονα» για να αναπνέει, και που αποφασίζει σε ηλικία 38 ετών να κάνει σεξ για πρώτη φορά στη ζωή του. Με τη βοήθεια των θεραπευτών του και την παρότρυνση του ιερέα του, οργανώνεται για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Μια ταινία άκρως απολαυστική, με έξυπνο χιούμορ και πολύ καλές ερμηνείες, που σάρωσε τα διεθνή βραβεία το 2012!
Ο Mark O’Brien (που τον υποδύεται στην ταινία ο ηθοποιός John Hawkes) γεννήθηκε το 1949 και προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα όταν ήταν ακόμα παιδί, το 1955, με συνέπεια να αποκτήσει σοβαρή αναπηρία με πλήρη παράλυση του σώματός του κάτω από το λαιμό. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ανέπνεε με τη μηχανική υποστήριξη ενός κυλινδρικού «μεταλλικού πνεύμονα» (iron lung), αλλά κατάφερε -μέσα στο μεταλλικό πνεύμονα- να σπουδάσει στο University of California στο Berkeley, να γράψει τα ποιήματα και τα άρθρα του και να υπερασπιστεί μαχητικά τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας «The Sessions», Ben Lewin, έχει ο ίδιος αναπηρία από πολιομυελίτιδα, και διάβασε πρώτη φορά στο internet για τις εμπειρίες του O’Brien με τη θεραπεύτρια του σεξ στο γνωστό άρθρο «On Seeing a Sex Surrogate», καθώς έψαχνε υλικό για να γράψει μια κομεντί με θέμα το sex και τους ανθρώπους με αναπηρία. «Ένιωσα πως αν κατάφερνα να προκαλέσω με μια ταινία όσα είχε εκείνος εμπνεύσει σε μένα με τα γραπτά του, τότε ενδεχομένως να δημιουργούσα κάτι πραγματικά δυνατό», λέει ο Lewin. Κατά τη συγγραφή του σεναρίου, ο Lewin επηρεάστηκε και από τα προσωπικά του βιώματα με την πολιομυελίτιδα, ενώ συνεργάστηκε στενά με τη Susan Fernbach, τη σύντροφο του O’Brien τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αλλά και με τη θεραπεύτρια του σεξ, Cheryl Cohen Greene.
Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου