Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

13ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού τυφλών I.B.C.A 2014



4 έως 15 Μαϊου 2014 Κατερίνη (Mediterranean Village Hotel)
Η International Braille Chess Association (I.B.C.A) είναι η επίσημη παγκόσμια ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σκάκι τυφλών σε όλο το κόσμο. Ιδρύθηκε το 1958, εδρεύει στη Γερμανία και έχοντας στη δύναμή της 60 χώρες-μέλη, λειτουργεί παράλληλα και είναι αναγνωρισμένη κατά την ίδρυσή της από την Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία (F.I.D.E). 


Η Ελλάδα είναι επίσημα μέλος της I.B.C.A από το 2002, όταν ιδρύθηκε στη χώρα μας η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ.Α.με.Α) Πρόκειται για την επίσημη αθλητική Ομοσπονδία αναπήρων, μέλος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που εκπροσωπεί στη χώρα μας 21 αναπηρικά αθλήματα, μεταξύ των οποίων και το σκάκι τυφλών.
Για το 2014 η I.B.C.A ανέθεσε στη χώρα μας, το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού τυφλών και μερικώς βλεπόντων. Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν με την οργανωτική ευθύνη της Ε.Α.ΟΜ.Α.με.Α στο ξενοδοχείο Mediterranean Village από τις 4 έως τις 15 Μαϊου 2014. Αναμένεται να συμμετέχουν αποστολές από 50 χώρες παγκοσμίως, με αθλητές, συνοδούς,προπονητές και στελέχη της διεθνούς σκακιστικής κοινότητας. Η οργανωτική επιτροπή θεωρεί ότι η επιλογή της περιοχής της Κατερίνης εξυπηρετεί τον σκοπό της διεξαγωγής ενός άρτιου διοργανωτικά και αγωνιστικά πρωταθλήματος και δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε οι αποστολές από το εξωτερικό να φύγουν από τη χώρα μας με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκάκι είναι πολύ δημοφιλές άθλημα στην παγκόσμια κοινότητα των τυφλών και γνωρίζει τα τελευταία 30 χρόνια μεγάλη ανάπτυξη. Στη χώρα μας, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 80 η ελληνική εθνική ομάδα σκακιού τυφλών συμμετείχε ανελλιπώς σε όλους τους διεθνείς αγώνες της I.B.C.A. Από το 2002, με την ίδρυση της Ε.Α.ΟΜ.Α.με.Α, το σκάκι τυφλών εντάχθηκε στη δύναμή της και απέκτησε θεσμική αναγνώριση από την πολιτεία. Με την αμέριστη στήριξη του από την Ομοσπονδία αναπήρων, γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη . Σήμερα, υπάρχουν 7 αθλητικοί σύλλογοι ΑμεΑ σε όλη την Ελλάδα που καλλιεργούν συστηματικά το σκάκι, με περισσότερους από 90 τυφλούς σκακιστές.
Σε σχέση με το σκάκι βλεπόντων, οι διαφορές είναι ελάχιστες, οι κανονισμοί είναι σχεδόν ίδιοι με την μόνη ουσιαστική διαφορά ότι στο σκάκι τυφλών οι παίκτες χρησιμοποιούν μία σκακιέρα ο καθένας, μικρότερη σε μέγεθος, η οποία είναι ειδικά διαμορφωμένη ώστε τα κομμάτια να μπαίνουν σε οπές χωρίς να πέφτουν από την σκακιέρα. Επιπλέον ή κίνηση εκφωνείται με συγκεκριμένο και διεθνώς αποδεκτό τρόπο κάθε φορά, ώστε ο αντίπαλος να καταλαβαίνει τι πρέπει να παίξει στην σκακιέρα του και η θέση να είναι ίδια και στις δύο σκακιέρες μετά από κάθε κίνηση.
Μία ακόμα διαφορά από το σκάκι βλεπόντων είναι ότι ο χρόνος σκέψης είναι αυξημένος, η παρτίδα μπορεί να κρατήσει μέχρι 6 ώρες το ανώτερο. Τέλος, σημειώνουμε ότι στους αγώνες θα συμμετέχει και η ελληνική εθνική ομάδα σκακιού τυφλών, από την οποία περιμένουμε όλοι μία καλή εμφάνιση.


katerini-news.gr
Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου