Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Γιάννης Κωστάκης ο κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το έτος 2013 στο sports amea




Ο Γιάννης Κωστάκης είναι ο κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το έτος 2013. Γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα και είναι τετραπληγικός από το 1989 εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος. Από τον Ιούνιο του 1996 ασχολείται με την κολύμβηση. Ο πολύπειρος αθλητής μας μετά από μια επιτυχημένη παραολυμπιάδα στο  Λονδίνο 2012 συνεχίζει και το 2013 να κατεβάζει τους χρόνους του και να σπα πανελλήνια και παγκόσμια ρεκόρ. Κατακτά ένα χρυσό στα 50m πρόσθιο στην κατηγορία SB2, και δυο χάλκινα στα 50m πεταλούδα  S3 και 200m ελεύθερο S3 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης στο Μόντρεαλ του Καναδά τον περασμένο Αύγουστο.



Αλήθεια πόσα μετάλλια έχεις κατακτήσει μέχρι τώρα Γιάννη?
Έχω χάσει το μέτρημα (γέλια). Είναι πολλά, γύρω στα 100 πέντε πάνω πέντε κάτω.



Μετά την παραολυμπιακή χρονιά του 2012 Γιάννη θα μπορούσες να έχεις την δικαιολογία μιας χαλαρής αγωνιστικής χρονιάς για το 2013 όπως συνηθίζεται, αντί αυτού κατακτάς το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο στο  Μόντρεαλ του  Καναδά με νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Πες μας για αυτή σου την επιτυχία?
Το 2013 ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος στο Καναδά, είχα στόχο να κατακτήσω όσο πιο καλύτερη θέση μπορούσα και να μπω μέσα στην οκτάδα. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα ξεκούρασης από το Λονδίνο, συνεχίζω καθημερινά προπονήσεις στο ΟΑΚΑ και παράλληλα  γυμναστήριο στο θεραπευτήριο Ανάπλασης. Η σκληρή προπόνηση με τον προπονητή μου Παναγιώτη Παϊπέτη, αρχίζει να φαίνεται από τον Απρίλιο (2013) στο ανοικτό πρωτάθλημα κολύμβησης στην Νάουσα, όπου καταρρίπτω το παγκόσμιο ρεκόρ 100m πρόσθιο SB2. Στον επόμενο αγώνα που έγινε τον Ιούνιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κατακτώ 5 χρυσά μετάλλια στα οποία συμμετείχα και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που είναι τα εξής 50m, 100m, 200m ελέυθερο  στην S3, 50m πρόσθιο SB2,και 50m πεταλούδα S3



Φεύγοντας για το παγκόσμιο πιστεύεις ότι θα γυρίσεις με μετάλλιο?
Σύμφωνα από τις παραπάνω επιτυχίες και την καθοδήγηση του προπονητή μου ( αν και δεν ήταν μαζί μου στην αποστολή) πιστεύαμε ότι οι χρόνοι μου – μας θα ήταν στα μετάλλια. Φτάνοντας στον Καναδά  κλιματιστήκαμε αμέσως και στο πρώτο αγώνισμα των 200m ελεύθερο κατακτώ το χάλκινο μετάλλιο. Αυτό μου έδωσε χαρά, αυτοπεποίθηση για να συνεχίσω και στο επόμενο αγώνισμα μου στα 50m πρόσθιο.



Γιάννη ο εκφωνητής στην παρουσίαση του τελικού στα 50m πρόσθιο σε αναφέρει σαν αουτσάιντερ χωρίς όμως να σε αποκλείει από τα μετάλλια ως από τους πιο έμπειρους αθλητές και εσύ κατακτάς το χρυσό μετάλλιο. Πιστεύεις ότι αυτή σου η εμπειρία σε βοηθά να διαχειρίζεσαι τις επιτυχίες σου?
Η πολύχρονη εμπειρία μου στον πρωταθλητισμό και η συμμετοχή μου σε πολλά αγωνίσματα με χαρακτηρίζει ως διαχρονικό αθλητή. Για αυτό το λόγο στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο πρώτο μου αγώνισμα δεν έμεινα στους πανηγυρισμούς, αλλά συγκεντρώθηκα στο επόμενο στόχο μου στην κατάκτηση ενός δεύτερου μεταλλίου στα 50m πρόσθιο, ένα πολύ δύσκολο αγώνισμα λόγω και την συμμετοχή των μεταλλιούχων του Λονδίνου του 2012. Η εμπειρία μου εκεί με βοήθησε να μην σκέφτομαι τίποτα άλλο εκτός της επίδοση μου. Κολύμπησα το 50αρί όπως ακριβώς το είχαμε δουλέψει στις προπονήσεις  και με πιο γρήγορους ρυθμούς και κάνω καινούριο Πανελλήνιο ρεκόρ, και πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.



Μπορείς να μας περιγράψεις πως αισθάνεται ένας παγκόσμιος πρωταθλητής?
Όταν είσαι στο  βάθρο με χρυσό μετάλλιο στο στήθος τα συναισθήματα είναι γεμάτα χαρά για την νίκη μου ικανοποίηση, για τους κόπους μου για την επίτευξη των στόχων μου, και υπερηφάνεια όταν βλέπεις την ελληνική σημαία στο ν υψηλότερο ιστό και ακούγεται ο Εθνικός  Ύμνος της χώρας μας. Στις κερκίδες όλη η αποστολή πανηγυρίζει και μοιράζονται αυτά τα συναισθήματα μαζί μου. Η χαρά αυτή όμως θα πρέπει να παραμεριστεί  για λίγο και να συγκεντρωθώ στα επόμενα αγωνίσματα , όπου έρχονται και άλλες επιτυχίες 4 θέση στα 50 ελεύθερο, 4 θέση στα 100m ελεύθερο και χάλκινο στα 50m πεταλούδα.



Πως πανηγύρισες  τις  επιτυχίες σου αυτές αμέσως μετά την λήξη του παγκόσμιου πρωταθλήματος?
Οι πανηγυρισμοί για μένα κράτησαν πάρα πολύ λίγο γιατί δυστυχώς μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα αντί για ξεκούραση και διακοπές, ειδοποιήθηκα να πάω στην δουλειά μου στο Υπουργείο Πολιτισμού και έπρεπε να ακολουθήσω το ωράριο της δουλειάς μου. Που αυτό σήμαινε ότι μετά από ένα 10ημερο πρόγραμμα αγώνων και ένα υπερατλαντικό ταξίδι 36 ωρών, ήμουν αναγκασμένος την επόμενη μέρα να είμαι στο γραφείο μου.



Η επιβράβευση σου ως κορυφαίο αθλητή με αναπηρία  για το έτος 2013 στο τέλος της χρονιάς ήταν η καλύτερη σου ανταμοιβή?
Όλες οι επιτυχίες μου με μετάλλια και ρεκόρ εκείνη την βραδιά της απονομής ήταν η καλύτερη αναγνώριση για όλους τους κόπους και επιτυχιών της χρονιάς, και ήρθε και σαν δώρο για τα γενέθλια μου.


 Αγωνιστικά πως βρίσκεσαι αυτή την στιγμή? Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου?
Προπονούμαι εντατικά για το ανοικτό τουρνουά στην Νάουσα την άνοιξη. Για το πανελλήνιο πρωτάθλημα το καλοκαίρι και το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον Αύγουστο στην Ολλανδία. Οι μελλοντικοί μου στόχοι είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα το καλοκαίρι του 2015 όπου θα βγουν και οι θέσεις για την συμμετοχή στους παραολυμπιακούς του Ρίο το 2016.



Γιάννη είσαι ένα πρότυπο αθλητή και αυτό βγαίνει από τα τόσα χρόνια διατήρησης σου στα υψηλότερα επίπεδα πρωταθλητισμού στην κολύμβηση. Τι θα συμβούλευες τους νέους?
Όπως και εγώ είχα ασχοληθεί από μικρός με τον αθλητισμό και το υγρό στοιχείο αλλά και μετά το τροχαίο ατύχημα μου συνέχισα την κολύμβηση για να αποκομίσω οφέλη, που πρόσφεραν φυσική κατάσταση, αντοχή, προσπάθεια, πειθαρχεία, συγκροτημένη σκέψη, υπομονή, προσπάθεια καθημερινή, ηρεμία, αυτοσυγκέντρωση και άλλα πολλά που όλα αυτά είναι εφόδια για την ζωή.



Γιάννη Κωστάκη σε ευχαριστούμε που δέχτηκες να μοιραστείς μαζί μας όλα αυτά.  

 H Κούρσα του χρυσού μεταλλίου!!!

 

Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!

1 σχόλιο: